Το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2013 το ορειβατικό καταφύγιο Αστράκας πέρασε σε μια νέα εποχή, την εποχή της ενεργειακής αυτονομίας μέσα από πηγές ανανεώσιμης ενέργειας.

  • Τα φωτοβολταικά πάνελ
  Συγκεκριμένα έγινε εγκατάσταση φωτοβολταικού συστήματος και θα ακολουθήσει εγκατάσταση ανεμογεννήτριας μέσα στο 2014. Με την εγκατάσταση της ανεμογεννήτριας το καταφύγιο θα τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια από ένα σύγχρονο και αξιόπιστο υβριδικό σύστημα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με χρήση ανεμογεννήτριας και φωτοβολταϊκού συστήματος.    Έτσι μειώνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της υπάρχουσας πετρελαιογεννήτριας συμβάλλοντας αποφασιστικά τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος, όσο και στην εξοικονόμηση ενέργειας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την χρησιμοποίηση των ήπιων μορφών ενέργειας συνειδητοποιώντας εμπράκτως τα ευεργετικά αποτελέσματα που προκύπτουν από την ευρεία εφαρμογή τους.   Το όλο έργο υλοποιείται από την Κ/ΞΙΑ με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και φορέα υλοποίησης τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.   Το υβριδικό σύστημα συγκεκριμένα υλοποιείται από την εταιρεία 'Εξέλιξη' και τον κ. Παντελή Σβεντζούρη - Ηλεκτρολόγο Μηχανικό.
  • Το καταφύγιο απο ψηλά με εγκατεστημένα τα φωτοβολταικά πάνελ

Τεχνικά χαρακτηριστικά υβριδικού στυστήματος.  

Η υλοποίηση περιλαμβάνει 33 πολυκρυσταλικά φωτοβολταϊκά πλαίσια 240watt έκαστο axitec συνολικής ισχύος 7.920 watt ένα μετατροπέα SMA TRIPOWER STP8000TL-20 KAI 3 SUNNY ISALSND 8.0H για την υλοποίηση τριφασικού δικτύου. ACBR   Η ενέργεια αποθηκεύεται σε 48 μπαταρίες TUBULAR GEL (2 συστοιχίες των 600ΑΗ η κάθε μία στο C10). Ενώ είναι σε ετοιμότητα αυτοματισμός για την εκκίνηση της τριφασικής ντιζελογεννήτριας 30kVA

 Ορειβατικό-Καταφύγιο-Αστράκας