Ο σχηματισμός της Τύμφης, χωρίζεται στα βόρεια από το Σμόλικα με τον ποταμό Αώο, δημιουργώντας το φαράγγι του Αώου, και στα δυτικά με το φαράγγι του Βίκου, που βρίσκεται ανάμεσα στην Γκαμήλα και το γειτονικό βουνό Στούρος. Διασχίζεται από το Βοιδομάτη ποταμό, και στα νότια καταλήγει στο ρέμα Γυφτόκαμπος, το οποίο ονομάζεται και Σκαμνελιώτικο ρέμα, για να καταλήξει στο ρέμα του Βίκου και τον Βοιδομάτη.

  Συνδέεται με τον κορμό της Βόρειας Πίνδου με αυχένα (1320m) στα ανατολικά, κοντά στην τοποθεσία Γυφτόκαμπος. Ανάμεσα στην Γκαμήλα, στον Αώο στα ανατολικά και στο Ζαγορίτικο και Μετσιβίτικο ποτάμι στα νοτιοανατολικά υπάρχει μια σειρά χαμηλών βουνών, η οποία δεν ξεπερνά τα 2000m και αποτελεί τμήμα της Βόρειας Πίνδου. Σε αυτά τα χαμηλά βουνά βρίσκονται τα Ζαγοροχώρια -κυρίως χωριά από το κεντρικό και ανατολικό Ζαγόρι. Τα άλλα χωριά του Ζαγορίου βρίσκονται δυτικά της Γκαμήλας και γύρω από τον ποταμό Βίκο.

  Ο σχηματισμός της Τύμφης έχει ως σημαντικές κορυφές τις: Λάπατος(2251m), Κουτσομήτρος(2188m), Αστράκα(2436m), Καλόγερος(2112m), Γαιδούρα(1937m), Φυλάκιο ή Καζάρμα(1802m), Πλόσκος ή Βαρελάκι(2377m), η υψηλότερη κορυφή Γκαμήλα(2497m), Γκαμήλα ΙΙ(2480m), Καρτερός(2478m), Μεγάλα Λιθάρια(2467m), Τσούκα Ρόσσα(2377m) της περιοχής του χωριού Βρυσοχώρι, Σαμάρι(2296m), Γκούρα ή Στόμα(2466m) και Τσιουμάκο ή Κορυφούλα(2157m).

  Η Τύμφη συνδυάζει δύο διαφορετικές όψεις. Από τη βόρεια πλευρά, με την κοιλάδα του Αώου, και από τη δυτική πλευρά, με το φαράγγι του Βίκου, οι πλαγιές της είναι απότομες, κατάφυτες και στα πιο απόκρημνα σημεία τους. Στη νότια πλευρά οι πλαγιές της είναι ομαλές και δημιουργούν εκτεταμένα βοσκοτόπια ως τα πρώτα Ζαγοροχώρια

  H περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βίκου-Αώου, σημαντικό τμήμα του οποίου αποτελεί η Τύμφη έχει επίσημα αναγνωριστεί ως Γεωπάρκο από την UNESCO από το 2010. Περισσότερα για τη Γεωλογία της περιοχής θα βρείτε στην κατηγορία Γεωλογία.

 Ορειβατικό-Καταφύγιο-Αστράκας Ορειβατικό-Καταφύγιο-Αστράκας-Google+-